Tillagning
Lunchen lagas av vår kokerska Lovisa. Lovisa planerar, handlar och lagar mat. Barnen får se Lovisa planera matsedeln (och kan till viss del påverka den), se varorna komma samt se och känna när den goda maten tillagas. Barnen blir på så sätt delaktiga i hela processen fram till att maten står på bordet.
Bullerbyn strävar efter att i stor utsträckning beställa kravmärkta och närproducerade livsmedel. Kosten varieras mellan vegetarisk kost, fisk, kött och fågel varje vecka. Till varje måltid erbjuds en god blandning av grönsaker och varje torsdag serveras soppa med efterrätt. Som dryck erbjuds mjölk och vatten.
Ronaldos bread
Allt vårt bröd får vi levererat från ”Ronaldos bread” som är ett litet lokalt bageri som bakar surdegsbröd av till stor del närproducerade ekologiska råvaror i en ångpuffande stenugn.
Kockdag - minikockar
De äldsta barnen får också prova på att vara kockar för en dag. Barnet har på sin ”kockdag” bestämt vad som skall serveras. Iförd kockmössa och förkläde får därefter ”minikocken” laga dagens mat tillsammans med Lovisa. Stolt serverar den sedan sina kompisar maten.
Lovisa arbetar även i barngruppen, vilket gör att barnen känner sig lika trygga med henne som med någon av oss andra.
Övriga mål
Bortsett från lunch serveras barnen även frukost och mellanmål varje dag. På förmiddagen har vi även en fruktstund.